Cronologia parentingului cu Fruntea Sus

Primii pași în parenting
Copiii nu ne aparțin, ei își aparțin lor. Vin în lume prin noi și rolul nostru este de a-i ghida, de a-i pregăti pentru viitorul și misiunea lor.
În ziua de azi, a crește copii nu mai este despre a avea un acoperiș deasupra capului, rechizite sau hăinuțe, cum era acum ceva zeci sau sute de ani.
Din ce în ce mai mult, părinții au nevoie de informații validate științific despre cum pot crește viitorii adulți echilibrați de mâine, dar nu cu tehnicile de ieri. Pedeapsa, recompensa, amenințările sau „bătaia ruptă din rai” nu ne ajută.
Atunci… ce punem în loc când copiii nu ascultă, au crize de nervi sau nu vor să învețe?
Asta m-am întrebat acum mulți ani, să tot fie vreo 16 de atunci, când eram într-o vacanță cu mai multe familii de prieteni, cu copii de vârste diferite. Eu nu eram încă mamă, așa că i-am urmărit câteva zile în interacțiunile lor și ce am văzut mi-a dat de gândit. Noi, părinții, nu știm, la modul real, cum să reacționăm atunci când copiii nu ne ascultă, când renunță la cel mai mic eșec, când plâng necontrolat și toată lumea e cu ochii pe noi.
Facem mecanic aceleași lucruri pe care părinții noștri le-au făcut cu noi, dar ne așteptăm la alte rezultate. De ce? Pentru că am simțit pe pielea noastră cum dor toate aceste lucruri și vedem cât de mult avem de vindecat la stima de sine și la părerea pe care o avem despre noi în fața provocărilor.
Mi-am propus atunci să aflu mai multe, cu atât mai mult cu cât încolțea în mine dorința de a avea un copil. Așa că m-am pus pe studiat. Și am descoperit cu bucurie că nu trebuie să pornesc de la zero.
Experiența adunată în toți acești ani (din 2003 și până în 2008) în care am lucrat ca trainer de leadership pentru middle și top manageri din marile corporații din România, precum și din alte țări din Europa, m-au ajutat să înțeleg un lucru.
Mi-am dat seama că aceleași lucruri pe care le caută o corporație la un manager de top, le dorește și un părinte pentru copilul său: stimă de sine sănătoasă, capacitatea de a lua decizii pe propriile sale picioare, puterea de a-și rezolva singur problemele, autodisciplină, autoreglare, responsabilitatea sau abilitatea de a-și comunica și gestiona emoțiile.
Să crească un copil care are puterea de a se ridica atunci când a căzut, puterea de a se reinventa atunci când schimbarea e bruscă sau dureroasă. Încrederea că poate, că este sursa deciziilor lui, că este creatorul propriei sale vieți.
Asta pentru a enumera doar câteva dintre ele…
Cu timpul, răspunsul la întrebarea: „Cum pot eu găsi și da mai departe această rețetă a succesului?”, a început să prindă contur.

Primele certificări

Metodologia All About Parenting și cele 3 nevoi psihologice de bază
